El 1995, les cerques a la xarxa no eren molt precises. Existien ja diversos cercadors, com ara Webcrawler, però sovint era més fàcil navegar pels directoris com Yahoo! Sergey Brim i Larry Page van pensar que calia millorar-ho i el 1995 van fer un projecte d'investigació sobre cercadors a la Universitat d'Stanford que ha canviat la xarxa.
Uns anys més tard, van muntar la seva pròpia empresa i, el setembre de 1998, van llançar Google. El cercador és ara el més utilitzat de la xarxa i es troba, a més, entre les marques més conegudes del món, per davant d'Apple i Skype, segons un sondeig de la revista Brandchannel. Jo no sabria viure sense Google. Ho busco absolutament tot. Fins i tot les coses més anodines de la vida diària.
De fet, diuen que si alguna cosa no surt a Google, no existeix. El nom del cercador ve precisament de la immensitat de la seva base de dades. Google ve de "googol", un terme inventat pel matemàtic nord-americà Edward Kasner que significa 10 elevat a 100. El cercador indexa ara 8.000 milions de pàgines i respon a unes 2.000 cerques per segon (5.000 milions al mes).
I com funciona?
Google incorpora la tecnologia PageRank, un algoritme que ordena les pàgines en funció dels enllaços que tenen. No és l'única manera que té de classificar-les, però és una de les més importants. Com més webs apunten a la nostra pàgina, millor.
A banda del cercador que ja coneixem, Google incorpora diversos productes que fan més fàcil recuperar informació de la xarxa, entre els quals cal destacar Google Video, que ha revolucionat l'audiovisual a internet, juntament amb Youtube; Google Blogs, que permet entre aquests diaris personals i competeix amb Technorati, o Google News, que fa una mena de clipping de premsa internacional.
No ens podem oblidar tampoc del Book Search, una de les darreres apostes de l'empresa de Mountain View (California), que permet fer cerques dins dels continguts de centenars de llibres indexats.
Una altra de les opcions interessants és la cerca per SMS. Preguntes un dubte i Google te'l respon amb un missatge. De noment, només existeix als Estats Units, però sembla interessant d'importar tenint en compte l'impacte dels missatges curts a Espanya.
Tot i que Google és el cercador per excel·lència, la xarxa ofereix alternatives que val la pena explorar:
Dogpile: Un metacercador que ofereix els resultats de tres cercadors alhora i indica gràficament les coincidències en els resultats.
Delicious: Un mitjà per compartir els favorits.
La setmana que ve, més!
Fins aleshores, salut i bits!
martes, marzo 21, 2006
Suscribirse a:
Enviar comentarios (Atom)
2 comentarios:
Podrieu penjar vídeos del 'Hola barcelona' de les seccions. Per exemple, l'altre dia vaig veure una peça molt cachonda. Anava d'una plaça de Sant Martí sense nom.
Salutacions!
no he trobat el link a del.icio.us per aquella pàgina que deia quin era el millor lloc del món per tú per viure.
Pensava que potser internet em podria donar la solució :)
Publicar un comentario