martes, mayo 23, 2006

Comunicació instantània

La missatgeria instantània és un dels serveis més utilitzats pels usuaris d'internet. És hereva de l'antic, tot i que encara popular IRC o xat, ja que permet intercanviar missatges amb altres usuaris sempre que estiguin connectats. Té més de 150 milions d'usuaris al món.

El client de missatgeria més conegut és, sens dubte, el Messenger de Microsoft, que ja compta amb uns sis milions a Espanya, i té, fins i tot, una versió web (des del 2004) que permet utilitzar-lo sense haver de descarregar-se el programa. Per usar el programa cal tenir un compte Hotmail o MSN. La darrera versió és la 7.5. La següent passarà a dir-se Windows Live Messenger i s'integrarà en el nou paquet Windows de Microsoft.



Però, fem una mica d'història... el primer sistema de missatgeria, almenys en sistemes operatius diferents de Linux, va ser ICQ, que es pronuncia com I seek you i que vol dir et busco, en anglès.

El va desenvolupar la companyia israeliana Mirabilis el 1996 i el 1998 el va adquirir el proveïdor de serveis America Online que també compta amb el client AIM. ICQ funciona identificant els usuaris amb un número. Hores d'ara, té tants usuaris que els nous registres es fan amb nombres superiors als 100 milions. Els números més fàcils de recordar se subhasten o, fins i tot, són segrestats per altres usuaris.

Per fer front al monopoli de Microsoft, altres portals, com ara Yahoo, han desenvolupat els seus propis clients de missatgeria. El darrer a entrar en la partida ha estat Google amb el Google Talk.
Tots estan fent ara una aposta decidida per la telefonia IP i la videoconferència, de manera que permeten no només enviar missatges sinó parlar per telèfon i veure el teu interlocutor.

A més, tenint en compte que cada programa utilitza un protocol de connexió diferent, algunes companyies han desenvolupat productes multiclient que permeten connectar-se amb tots els sistemes de missatgeria alhora. Els més coneguts són Trillian i Gaim, que és programari lliure, funciona amb Linux i va molt bé.

Salut i bits!

No hay comentarios: