miércoles, junio 21, 2006

Les notícies de diferents mitjans, en una sola pàgina

Els lectors de Feeds RSS són llocs o programes que permeten tenir accés a diferents fonts de continguts (notícies, blogs, àudio i vídeo) a partir d'una sola pàgina web o bé des del mateix escriptori. Per això, cal subscriure's al servei RSS, un format basat en XML que facilita la sindicació de continguts, de les pàgines que més ens agradin. L'RSS s'indica amb un símbol com aquest:


Els feeds ens eviten haver de passejar-nos per totes les webs que visitem normalment i ens alerten quan hi ha una actualització de continguts.

Les adreces dels feeds solen tenir un format assemblat al de les adreces web, només que amb l'extensió rss o xml al final.
Per exemple:
www.barcelonatv.com/novetats/index.xml
o bé: www.barcelonatv.com/feed
o bé: feed.feedburner.com/barcelonatv.feed


Com dèiem, existeixen lectors de feeds online, com ara Bloglines o, en castellà, Alesti, i lectors de feeds d'escriptori com ara RSSfacil, un programa per a windows gratuït amb llicència GPL, fàcil d'instal·lar i de fer funcionar. Per a Mac, també tenim iBlog, i per a Linux, Straw, per exemple.

Per a mi, són més pràctics els que són online perquè els pots consultar des de qualsevol lloc. Jo utilitzo Bloglines, però n'hi ha un niu. Aquí en teniu una bona llista.

3 comentarios:

Jordi Morell dijo...

Ja fa temps que estic utilitzant el feedreader en la seva versió original i "sindicat" a la web del Ajuntament de Granollers i a "La Vanguardia". Després de les ultimes actualitzacions de seguretat ha deixat de funcionar.
He provar la versió RSSFácil i tampoc funciona.
Crec que es una eina molt útil, no només per les noticies de actualitat (Tipus Vanguardia) sino també per eines de Gestió de Continguts, Gestors Documental i per les tipiques "Intranets" d'empresa. Bona mostra d'això es que la majoria d'aplicatius "open source" disponibles ho ofereixen de serie, com per exemple el Plone.
En fi, segueixo mirant perqué em falla i quan ho resolgui ho comento.
Jordi Morell.

Anna dijo...

Quan em vaig descarregar l'RSSFácil funcionava, però la veritat és que no l'he tornat a fer servir més. Utilitzo Bloglines.

Ja comentaràs com t'ha anat!!
Salut!

Jordi Morell dijo...

l'RSSFácil funciona molt bé... a casa, el probelma es amb les restriccions de seguretat de les xarxes de "la feina".

Seguiré informant. trovarem la menra de fer-ho compatible amb la seguretat d'accés a nivell "profesional".

Fins molt aviat!!!