martes, junio 06, 2006

Ràdio casolana

Avui, 6-6-06, data satànica per a alguns, parlem d'un concepte que ha revolucionat la distribució de continguts multimèdia a la Web. Es tracta del PODCAST, que ens permet escoltar ràdio a la carta i, el que és més important, fer ràdio de forma casolana.

La paraula ve de la barreja de Public on Demand (que forma la sigla POD) i de broadcast, que vol dir dinfondre en anglès. Alguns consideren que ve de la contracció d'iPOD, el famós reproductor de la companyia Apple, i de broadcast, però en realitat els podcast existien abans que sortís al mercat l'iPOD.



Quin tipus d'arxius podem escoltar?

Gràcies a uns arxius que es diuen RSS, ens podem subscriure a tot tipus de podcast: sobre literatura, ciència, cuina o esports... ara que ve el mundial de futbol d'Alemanya. El que vulguem. De fet, són útils en moltes àrees del coneixement. El New York Times explicava fa uns dies que els podcast estan substituint les audioguies als museus.

Nosaltres us en proposem alguns exemples.

-Un conte de por

-Una recepta de cuina

-Comentaris sobre el Mundial de futbol que comença divendres.

-Idees per a viatges

També podem trobar vídeopodcasts, com aquest. On? Als diferents directoris que existeixen, com ara iTunes, que s'ha convertit en l'aplicació estrella per descarregar continguts a l'MP3, però també ipodder.org. En castellà podeu donar un cop d'ull a podcastellano.com, elpodio.com o podsonoro.com.



Què cal fer per escoltar podcast?
Per escoltar-lo a l'ordinador, en molts casos, ja no cal descarregar-se l'arxiu perquè molts serveis, com iTunes o bé Odeo permeten sentir-los directament a la Web. Per tenir-los a l'MP3, sí que s'han de descarregar. En aquest cas, ens hem d'assegurar o bé que tenim l'arxiu disponible o bé que tenim un lector RSS.


Què cal fer per crear un podcast?
Connectar un micro a l'ordinador i descarregar un editor d'audio com ara Winpodcast o Podproducer per gravar-nos. Si no volem embolicar-nos a baixar programes també podem fer servir Odeo o bé Evoca, que són serveis que permeten gravar audio online i desar-lo perquè el puguin trobar altres usuaris.

Salut i bits!

No hay comentarios: