martes, febrero 21, 2006
Què és un blog?
El termcat el va definir fa temps com un diari personal interactiu. La denominació no va acabar de quallar i ara en diuen bloc, amb C, una grafia amb la qual no estic d'acord perquè no respecta les normes bàsiques de l'ortografia catalana. Però, vaja, deixant de banda aquesta qüestió, es pot dir que un blog, amb G, és el que deia el Termcat: un diari personal. Un espai on pots expressar els teus pensaments, compartir-los amb el món i interactuar amb altres usuaris. Els autors hi escriuen comentaris que es van mostrant de forma cronològica inversa i que els altres usuaris poden comentar. També se'n diu bitàcola, per la similitud amb els diaris de navegació dels mariners.
Els blogs són una font d'informació inesgotable. I és que n'hi ha sobre tot tipus de temes! N'hi ha que comenten l'actualitat, com ara Escolar.net o els blogs de Vilaweb; n'hi ha que comenten les coses de cada dia, com ara Elforat.net; n'hi ha que parlen de tecnologia, com Mini-d, Kirai.net o La Petite Claudine, i n'hi ha que parlen de música i fins i tot la componen (victima10.com)! N'hi ha de personals i n'hi ha de col·lectius. N'hi ha amb domini propi (els més professionals) i n'hi ha que pengen dels serveis més coneguts. Entre tots conformen el que s'anomena la blogosfera. Un espai de coneixement que podeu xafardejar a través de directoris com www.bitacoles.net, www.bitacoras.net, www.technorati.com, o bé www.barcelonablogs.com.
I què cal fer per crear-ne un?
No cal tenir coneixements de programació i ni tan sols de disseny per crear un blog. De fet, l'explosió d'aquests diaris interactius ha estat possible sobretot gràcies a l'existència d'eines de publicació a la web cada cop més senzilles i accessibles. Els diferents serveis que existeixen ofereixen plantilles fetes que només cal personalitzar amb el nostre nom.
El servei més conegut és Blogger. El va comprar Google a l'empresa Pyra Labs el febrer del 2003 i permet crear un blog en només tres passos. Les instruccions, a més, estan en castellà. Blogger possiblita incloure textos amb enllaços, fotos i fins i tot vídeos, com el que veieu més amunt, que he pujat a Youtube, un servei per compartir arxius audiovisuals.
Si el nostre blog té molt d'èxit, però, Blogger o altres serveis gratuïts com Blogalia o Blogia (en espanyol) ens resultaran limitats. Aleshores, cal pensar en un gestor de publicació més complet, com ara Wordpress o Movable Type, i un servidor propi de pagament. La cosa ens pot sortir per uns 30 euros al mes als Estats Units.
Suscribirse a:
Enviar comentarios (Atom)
No hay comentarios:
Publicar un comentario