martes, marzo 28, 2006

Eines per compartir coneixement

En el capítol anterior, vam parlar de Google i totes les eines que integra, però ens va quedar pendent explicar De.icio.us, un web que permet compartir els bookmarks o favorits.

En el capítol d'avui, així doncs, ens hem endinsat en el món del software social, que permet als usuaris interactuar i col·laborar. Webs com Del.icio.us, Reddit, Digg o Furl, que ofereixen totes la possibilitat de compartir favorits, només en són un exemple.

De fet, la tendència és que tot (documents, fotos, vídeos, adreces, contactes personals, etc.) estigui a internet per no haver d'anar amunt i avall amb disquets, CD o llapis USB (com el de l'Estatut). L'última aplicació de Google va en aquest sentit. Es diu Writely i permet escriure documents Word en línia i compartir-los amb altres usuaris.

Però el web estrella del software social a la xarxa és, sens dubte, MySpace, que ja té més de 54 milions d'usuaris registrats i és la cinquena pàgina més vista d'internet. MySpace va néixer el setembre del 2003 de la mà de Tom Anderson i Chris DeWolfe, que van decidir millorar una eina que aleshores tenia molt èxit, anomenada Friendster, que ermetia ampliar les xarxes de contactes dels usuaris. Google no va trigar gaire a entrar en la partida amb Orkut. Però MySpace s'emporta la palma. Bàsicament, perquè respon a la filosofia del "tot en un", suposo.

Alguns diuen que el seu èxit es basa en el fet que forma part de les rutines de molts usuaris perquè permet llegir el diari o el correu electrònic, contactar amb els amics per planificar el cap de setmana, descobrir nova música, escriure un diari personal, penjar-hi fotos, participar en fòrums i xats, etc. El que dèiem: tot en un. Tot i amb això, també té els seus detractors. Donar-hi un cop d'ull, però, no fa mal...

La setmana que ve, més!

Fins aleshores, salut i bits!

************

Actualització 29/03: He descobert que hi ha una versió de Del.icio.us amb llicència Creative Commons i no m'hi he pogut resistir! Es diu De.lirio.us! Funciona amb el mateix principi que Del.icio.us i inclou enllaços directes als resultats de cerca de Technorati, Google i Yahoo.

1 comentario:

CICLE MITJÀ dijo...

Hola Anna , sóc estudiant de psicopedagogia i estic fent una assignatura de gestió de coneixement ...ara haig de reflexionar sobre com fer que algú pugui compartir coneixement , com fer que hi dediqui temps i esforç a compartir-lo...m'agradaria saber la teva opinió