miércoles, enero 24, 2007

De virus i altres bestioles

(Avui, amb la música de fons de Musicvictim)


Missatges amb notícies falses que piquen la curiositat de l'internauta, com ara 'Fidel Castro, dead' (Fidel Castro ha mort) o 'Sadam Hussein, alive' (Sadam Hussein és viu) i, fins i tot, correus més absurds com ara que la secretària d'Estat nord-americana Condoleezza Rice ha donat un cop de peu a la cancellera alemanya, Angela Merkel. Tots convenientment acompanyats del fitxer executable de rigor amb noms del tipus video.exe o més informació.exe.

Aquesta és la darrera disfressa dels virus troians o programes maliciosos que s'instal·len a l'ordinador i permeten que un usuari extern hi tingui accés. Un pas més en l'ús de l'enginyeria social, l'estratègia més usada pels creadors de virus per enganyar els usuaris despistats.

Avui parlem de virus, troians, cucs i altres espècies de software maliciós (malware) que corren per internet i us donem alguns consells per evitar que us passin coses com aquesta:



Bé, sí, el vídeo és un pèl exagerat. I és que és de McAfee, creador de software antivirus i altres solucions anti intrusions. Però, el cert és que cal vigilar. Sobretot si utilitzeu Windows, Explorer i Outlook. Els usuaris de GNU/Linux, FreeBSD o Mac ho tenen millor ja que aquests sistemes operatius són més robustos pel que fa a seguretat.

El hacker nord-americà Kevin Mitnick assegura, però, que ningú no està fora de perill i recomana usar sempre un programa antivirus, un altre que detecti programes espia i un tallafocs.

A Softcatala, també ens donen consells per utilitzar el correu de forma segura. La regla bàsica és no obrir correus sospitosos, amb adjunts, encara que vinguin de coneguts o empreses de renom, ni donar contrasenyes i dades personals.

A més, és convenient tenir el navegador actualitzat i fer còpies de seguretat dels documents que tenim a l'ordinador.